Katsastus

Veneen katsastus 2020 (päivitetään lähiaikoina)

VUODEN 2019 KATSASTUKSEN TEEMANA ILMATÄYTTEISET PELASTUSLIIVIT
Tämän vuoden katsastuksen yhdeksi teemaksi on nostettu ilmatäytteiset pelastusliivit (l. paukkuliivit). Liivit tulee huoltaa vuosittain (valmistajan ohjeita noudattaen) ja tehdystä huollosta tulee olla merkintä liiveissä. Ilmatäytteisten pelastusliivien mukana täytyy olla varaosasarja jokaista liiviä kohti. Ilman huoltomerkintää tai varaosasarjaa olevaa ilmatäytteistä pelastusliiviä ei hyväksytä katsastuksessa.
Joissakin liiveissä on havaittu, että kaasusäiliö kiertyy aikaa myöten auki itsekseen. Pelastusliivit tulee tarkastaa säännöllisesti ja varmistaa, että kaasusäiliö on kunnolla kiinni (jotta liivit myös täyttyvät ilmalla tarpeen tullen). Lisäksi on myös tarkastettava, että liivit eivät vuoda (täytetään liivit ilmalla).

Oheisesta linkistä voit ladata Suomen Purjehdus ja Veneilyliiton 2019 katsastussäännöt kokonaisuudessaan

Seuran perälipun käyttöoikeus ja mahdollisuus venevakuutuksen alennukseen edellyttää että vene katsastetaan vuosittain veneilykauden alussa.

– Katsastus ei ole vain veneen ja varusteiden kunnon tarkastus. Katsastustilanne on myös oiva tilaisuus kysyä asiantuntevilta katsastusmiehiltä neuvoja veneen rakenteisiin tai varusteisiin liittyvissä kysymyksissä. Pakollisten katsastusvarusteiden ja veneen yleisen kunnon tarkastelun lisäksi katsastuksessa on vuosittain vaihtuva teema, johon liittyviä asioita tarkastellaan perusteellisemmin. (Vuonna 2017 teemana oli mm. paloturvallisuus). Vuoden 2018 katsastusmääräyksiin tuli tarkennuksia LED hätämerkinantovälineiden vaatimustasoihin ja tänä vuonna kiinnitetään huomiota ns. paukkuliivien kuntoon.

Peruskatsastus on suoritettava ennen vesille laskua (sisältää runkokatsastuksen myös alapuolelta). Katso tämän kevään peruskatsastuksen ajankohta toimintakalenterista.
– Peruskatsastus on tehtävä 5 vuoden välein tai venettä seuran rekisteriin ensimmäistä kertaa katsastaessa.

Vuosikatsastus on tehtävä veneen ollessa vesillä ja kaikki varusteet paikoillaan (vene lähtövalmiina). Katso tämän kevään peruskatsastuksen ajankohta toimintakalenterista.
– Vuosikatsastus on tehtävä joka veneilykauden alussa. Tarkista tämän kevään katsastusajat toimintakalenterista.
Pursiseuran perälipun käyttöoikeus on vain käyttövuoden katsastuksesta läpäisseellä veneellä.
– Muistathan, että perälippusi on oltava puhdas ja ehjä. Vanha lippu hävitetään polttamalla. Uusia saa ”satamakioskista”
Katsastusluokan valintaan vaikuttaa veneen kokoa ja rakennetta enemmän se, millä vesialueella on tarkoitus liikkua. Mitä vaativampi katsastusluokka, sitä pidempään veneen on kyettävä olemaan omavarainen myös ongelmatilanteissa.
1. Avomeri. (Koko itämeri, Pohjanmeri ja muut Atlantin rannikkomeret, Välimeri)
2. Rannikko. Merellisiin olosuhteisiin rannikon läheisyydessä soveltuvat veneet jotka kykenevät olemaan riittävän omavaraisia. (Itämerellä muut alueet paitsi Itämeren ison altaan aava keskiosa ja Selkämeren keskiosa. Suotuisissa olosuhteissa koko Itämeri.)
3. Saaristo. Saaristoon ja sisävesille rakenteeltaan ja kunnoltaan soveltuvat veneet. Suotuisissa olosuhteissa Helsinki-Tallinna väli, Merenkurkku ja Ahvenanmeri.
4. Suojaisille vesialueille rakenteeltaan ja kunnoltaan soveltuvat veneet, sekä valvotuissa olosuhteissa tapahtuvien purjehdustapahtumien veneet.

Tervetuloa katsastukseen:
Pekka Leppänen, katsastusvastaava
Pentti oinonen, katsastaja
Claes Sjöblom, katsastaja